Vind jij je weg in de huidige media jungle? Proef van de media van vandaag en morgen.
Doe mee!
Het event is helemaal gratis. Inschrijven is verplicht. Registreer vandaag nog.
- Zaterdag 23 april 2022
- AP Hogeschool – Meistraat 5, Antwerpen
Kies in de verschillende tijdslots telkens 1 onderdeel en stel zo je persoonlijk programma samen.
Let er bij je selectie op dat de tijdslots elkaar niet overlappen.
Café Apache: 11u | Apache-journalist Hind Fraihi gaat in gesprek over hoe online en sociale media onze kijk op de wereld te beïnvloeden. |
Prijsuitreiking: 16u | Prijsuitreiking ‘What the Media!? Awards’ door Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle. |
Prijsuitreiking: 16u |
Prijsuitreiking ‘What the Media!? Awards’ door Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle. |
Praktische doe-sessies met mediaprofessionals. Maak media en ontwikkel journalistieke vaardigheden.
Stroomt er muziek door je aderen? Ben je bezeten door radiokriebels en heb je altijd al eens zelf radio willen maken? Nieuws brengen, plaatjes aankondigen en afspelen… Deze workshop in de radiostudio van AP en in samenwerking met Sander Vandenhende van StuBru is misschien wel het begin van je carrière als radiomaker!
Tijdslots: 13u-14u15, 14u30-15u45, 16u15-17u30
Klaar om de volgende succesregisseur in Hollywood te worden? Of de nieuwe YouTube-, Instagram- of TikToksensatie? Na deze workshop heeft het medium video geen geheimen meer voor jou. Je leert alle kneepjes van het filmvak en je krijgt onmisbare tips over het schieten van beelden.
Tijdslots: 13u-14u15, 14u30-15u45, 16u15-17u30
Neem je camera bij de hand en SHOOT! Krijg de kans om als een echte fotograaf te werk te gaan met professionele camera’s in de studio van AP. Deze workshop dompelt je onder in de beeldtaal van de fotografie. Vanuit welke hoeken en belichting kan je de mooiste beelden vastleggen? Hoe vertel je verhalen met foto’s? Ontdek het allemaal in deze workshop!
Tijdslots: 13u-14u15, 14u30-15u45, 16u15-17u30
Factchecking, dé manier om te achterhalen of het gaat om fake news of niet. Hoe kan je nepnieuws ondermijnen en is factchecking het wapen tegen desinformatie? Ga in deze workshop zelf op zoek naar de waarheid samen met VRT-journalisten en professionele factcheckers Jef Cauwenberghs en Dorien Vanmeldert.
Tijdslot: 13u-14u15
In deze workshop gaan taal- en stemexperten van VRT met jullie aan de slag! Tijdens dit interactief groepsgesprek met VRT-taaladviseur Geertje Slangen kom je meer te weten over wat er nu juist allemaal verwacht wordt van de bekende gezichten en stemmen bij VRT. Daarna staat stemcoach Anne Gies klaar om alle praktische tips & tricks uit de doeken te doen tijdens actieve oefeningen. Klaar om jouw uitspraak te verfijnen tot de perfectie? Schrijf je dan snel in voor deze workshop.
Tijdslot: 14u30-15u45
In dit digitale tijdperk waarin we leven is bijna alles mogelijk. Je kan zelfs beelden manipuleren en bijvoorbeeld de president van de Verenigde Staten dingen laten vertellen die hij nooit zelf heeft verteld. Wat op het eerste gezicht zeer onschuldig en grappig lijkt, zou wel eens serieuze gevolgen kunnen hebben. Wim Vanhenden van Arteveldehogeschool komt meer uitleg geven over deze technologie, de mogelijkheden, maar ook de risico’s ervan.
Tijdslot: 16u15-17u30
Inspirerende ontmoetingen met journalisten. Ontdek alles over hun job, hun carrière en stel de vragen die je altijd al hebt willen stellen.
Katrien Van der Slycken is redactiechef van de JONGredactie bij VRT NWS. Ze is verantwoordelijk voor Karrewiet TV en de digitale kanalen van Karrewiet. Ook de Instagrampagina’s van VRT NWS en nws.nws.nws vallen onder haar verantwoordelijkheid, net als de jongerenpodcast ‘Snapt ge mij nu?’.
Elke Jacobs is sinds 2020 de nieuwe hoofdredacteur Digitaal en Jong bij VRT. Dat betekent dat zij de site, de app en de Instagrampagina VRT NWS leidt, net als alles van VRT NWS JONG (Karrewiet en nws.nws.nws).
Tijdslot: 13u-14u15
Yanko Beeckman is voetbalredacteur bij Het Nieuwsblad. Hij is te lezen in Sportwereld én te horen in Sjotcast. In die voetbalpodcast van Het Nieuwsblad praat hij samen met drie andere hosts over het leven van de jonge journalist in de voetbalwereld. Hun motto? Liever een straf verhaal dan een slappe analyse.
Tijdslot: 14u30-15u45
Samira Atillah begon haar carrière in het Genkse jeugdwerk en werd later journaliste. Ondertussen werkt ze voor De Morgen en zetelt ze in de redactieraad van die krant. Daarvoor had ze een column in MO* en publiceerde ze regelmatig in De Standaard, De Morgen en Knack. In 2018 verscheen haar boek ‘Zijn naam was Youssef. Een ongecensureerd verslag uit het vluchtelingenkamp’.
Tijdslot: 14u30-15u45
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van de Vlaamsegezinde opiniewebsite Doorbraak. Hij combineerde die job lang met die van godsdienstleraar. Voor Doorbraak schrijft hij over communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en het Vaticaan.
Tijdslot: 16u15-17u30
Desna Lespinoy, presentatrice en journaliste bij HLN Showbits is een echte inspiratiebron voor jongeren en kijkt er naar uit om zaterdag te vertellen hoe zij haar carrière in de media begon.
Tijdslot: 16u15-17u30
Vernieuwende inzichten van onderzoekers en journalisten. Leer bij over media en maatschappij en wat een journalist allemaal meemaakt.
Ons surfgedrag op nieuwswebsites wordt vandaag minutieus bijgehouden door software die we analytics noemen. Steve Paulussen & Kenza Lamot, onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, nemen je mee in de wereld van de klikcijfers. Hoe gebruiken redacties ze en welke invloed hebben ze op het nieuws dat lezers dan uiteindelijk voorgeschoteld krijgen?
Tijdslot: 13u-14u15
Onderzoeksjournalistiek is waarschijnlijk de vorm van journalistiek die het meest tot de verbeelding spreekt. Een journalist gaat haast als een detective te werk om een probleem tot op de bodem uit te spitten. Diepgravend onderzoek dat jaren kan duren, met soms zelfs undercoverwerk, legt maatschappelijke problemen en geheimen bloot. Tijdens deze sessie ontmoet je bekende onderzoeksjournalisten die komen vertellen over hun werk.
Hind Fraihi verwierf als onderzoeksjournaliste internationale bekendheid met haar undercoverreeks over salafisme in Molenbeek (‘Undercover in Klein-Marokko’). In 2021 publiceert ze samen met fotograaf Bas Bogaerts ‘Achter het schild van extreemrechts’, het resultaat van twee jaar onderzoek naar extreemrechts in Vlaanderen. Momenteel is ze in dienst bij Apache, na eerder al geschreven te hebben voor Het Nieuwsblad en De Tijd en buitenlandse media als De Correspondent en ABC Media.
Amra Dorjbayar is onderzoeksjournalist bij VRT. Zijn specialisatie zijn data en sociale media. Hij gaat op zoek naar de waarheid achter cijfers. In 2018 werkte hij mee aan de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden.
Jong talent Joppe Nuyts (VTM Nieuws & HLN) was onder andere verantwoordelijk voor een van de meest opvallende onderzoeksdossiers van de voorbije maanden: hij ging undercover bij PostNL en slaagde er zo in om kinderarbeid, uitbuiting en zwartwerk aan het licht te brengen. De zaak deed zowel in België als in Nederland heel wat stof opwaaien.
Tijdslot: 13u-14u15
Jonathan Hendrickx doctoreerde eerder vorig jaar aan de VUB in de Media- en communicatiewetenschappen en schreef tegelijk een boek over de belangrijkste aspecten van de Vlaamse media. Hij doet onder andere onderzoek naar het vertrouwen van de bevolking in media en journalistiek, het veranderend nieuwsgebruik en een meetsysteem voor nieuwsdiversiteit. Tijdens het eerste deel van deze lezing gidst hij jullie vakkundig door het rijke Vlaamse journalistieke landschap, welke spelers er zijn en welke trends zich aftekenen.
Selma Franssen is freelance journaliste en auteur. Ze zit in de Raad van Bestuur van de Vlaamse Vereniging van Journalisten om o.a. de belangen van freelancers te verdedigen. Zij zal het hebben over de positie van de journalist in onze samenleving vandaag, de bedreigingen ten opzichte van het beroep en het vaak onzekere statuut van freelance journalisten.
Tijdslot: 14u30-15u45
Misschien wil je zelf ooit reporter worden om veel in het buitenland te kunnen werken. Een buitenlandjournalist reist de hele wereld rond om zo beter te begrijpen wat er in die wereld gebeurt. Zij of hij verdiept zich in andere culturen en brengt er verslag van uit. In deze sessie komen ervaren buitenlandjournalisten praten over hun werk.
Mashid Mohadjerin is fotografe. Haar werk balanceert op de grens tussen kunst en en documentairefotografie. Ze richt haar camera vooral op onderwerpen als migratie en identiteit. Ze heeft al enkele prestigieuze prijzen op haar naam staan, zoals de World Press, de International Photography Award en de Prix de La Photo.
Romina Van Camp is de expert buitenland van DPG Media. Ze ziet de hele wereld en brengt nieuws over en uit verschillende buitenlandse regio’s. Zo bracht ze verslag uit van verschillende Amerikaanse presidentsverkiezingen, van diplomatieke topontmoetingen zoals de G7 in Cornwall en van de begrafenis van Prince Philip in Engeland vorig jaar. Momenteel volgt ze de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet op.
Pieter Stockmans werkt als journalist voor MO*, het nieuwsmedium gespecialiseerd in nieuwsmedium. Zijn focus ligt op de Europese Unie en Oost-Europa. Voor zijn periode bij MO* was hij aan de slag als freelancejournalist en reisde hij voor zijn werk door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij bezocht de afgelopen jaren meermaals Oekraïne en zal het in deze lezing daarover hebben.
Tijdslot: 14u30-15u45
De Nieuwsbarometer van Arteveldehogeschool houdt jaarlijks de vinger aan de pols over jongeren en hun nieuwsgebruik, met specifieke aandacht voor nepnieuws en desinformatie. Kristin Van Damme, senior onderzoeker journalistiek en projectleider van de Nieuwsbarometer, stelt de kersverse onderzoeksresultaten voor.
Nieuws is overal, maar niet alles daarvan klopt. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Vlaamse jongeren bezorgd is om de invloed van valse nieuwsberichten op de maatschappij. In deze lezing maakt Jonathan Hendrickx, onderzoeker aan de VUB, je wegwijs in wat nepnieuws is en hoe je het kunt herkennen.
Tijdslot: 16u15-17u30
Aida Macpherson werkt als journalist voor VRT. In deze sessie vertelt ze over haar masterproef journalistiek die ze schreef aan de KU Leuven (Campus Brussel). Uit haar onderzoek ‘(Not) Part of the Job’ bleek dat de grote meerderheid van vrouwelijke journalisten en opiniemakers vaak worden geconfronteerd met verontrustende online intimidatie. Het resultaat: die intimidatie treft niet enkel hun mentaal welzijn, maar ook hun professionele activiteiten.
Bert Pieters is expert polarisatie bij Mediawijs. Daar verdiept hij zich in onderwerpen als (online) haatspraak, radicalisering, representatie en propaganda. Hij geldt als internationaal expert in reageren op online haatspraak en was de motor voor de No Hate Speech-beweging van de Raad van Europa in Vlaanderen. Hij komt vertellen over polarisatie en roept op om verder te denken dan zwart-wit-tegenstellingen.
Tijdslot: 16u15-17u30
Het event is helemaal gratis. Inschrijven is verplicht. Registreer vandaag nog.